【什么是跳读】
跳读(skipping),是以寻找某一特定信息为目的的阅读方法,以意群为单位的快速浏览,为获取有用信息,掌握关键词和关键的意群。
【跳读技巧】
跳读是跟通读对应的,通读的一个劣势在于全然不知道哪里是要点所在,而跳读,使读书的效率更有效。书中包含的信息也就如此,诚然所有章节都蕴藏着信息,但是现在你能够读取的信息在于从高处眺望到的、能够理解、信息量丰富的地方,至于空白之处或费解之处,就算读了也难以转化为自己的信息,只会感叹怎么写的这么难或怎么这么简单。通过阅读能够理解的部分和能够接收到信息的部分,就可以内化为你自己的知识体系,日积月累就能达到更高层次的能力。这就好比在一个鸟儿飞翔在大海上,不管三七二十一,一头扎进海里找鱼吃,但并不是所有的地方都有鱼,必须要在高空做好侦查,针对鱼群多的地方进行重点关注,然后看好节点飞到海面去捕鱼,而对于没有鱼群或鱼群较少的地方就略过不看。
在跳读时,需要明确3个要点:
★ 想从书中获得怎样的信息;
★ 能从书中获得怎样的信息;
★ 书中哪些内容对自己来说是重点。
通过跳读,不仅可以加快阅读速度,也是自身能力的一种进步,更对日常工作、生活、学习也有很明显的参考意义。但不论方法如何,方法毕竟是方法,终究要服务于阅读本身,不要脱离的读书的本质
【小试牛刀】
例如:
Look around and you’ll see people are busy on their smartphones. Smartphones do make our lives easier than before. But have you ever thought about what what they mean to your eyes?
According to a study, half of British people own smartphones and they spend an average (平均) of two hours a day using them. There has been a 35% increase in the number of people in the UK who suffer from shortsightedness (近视) since smartphones were introduced there in 1997.
Staring (盯) at smartphones for a long time gives you dry eyes. When looking at something in the distance,your eyes automatically blink (自动眨眼) a certain number of times. However, when you look at things closer to your face, the blinks slow down. This reduces the amount of tears and causes discomfort in your eyes. Another bad habit is using smartphones in dark rooms before going to sleep. If you look at a bright screen when your pupils (瞳孔) become larger,too much light enters your eyes. This can do harm to the eyes and cause a disease called glaucoma (青光眼) .
While you're probably not going to stop using your smartphone, there are a few things you can do to protect your eyes. Hold your phone at least 30 centimetres away from your eyes when using it. Take a break every hour and try the following:Look at something at least five metres away from you and then focus on the tip of your nose. Repeat this several times, and it should reduce the discomfort in your eyes. So please remember to use your smartphones in a proper way.
▲When were the smartphones introduced to the U. K.?
__________________________________________
▲找出并写下全文的主题句。
__________________________________________
分析:这是一篇说明文。通过跳读可以发现“现可以发现文。通过跳读可以发现________________ what what they mean to your eyes?”,接下来就讲的是智能手机对眼睛的危害。
In 1997. 【解析】第一道题问的是智能手机是什么时候引进到英国的?关键词是When,introduced to the U. K.,因此通过跳读找到相关的语句“因此通过跳读找到相关的语句the U. K.是国的?关键词是es?________he U. K可知答案。
So please remember to use your smartphones in a proper way.【解析】第二道题是主旨大意题。通过跳读,找到关键信息:第一段说出了智能手机的危害,文章最后一段讲保护眼睛的方法,最后得出结论“睛的方法,最后得出结论出结论通过跳读,找到关键信息:第一段说出了智能手机的危害,文章最后一段 proper way.en。因此该题的答案是文章的最后一句。
(未完,待续)