任艳玲工作室-成果展示详细内容

任艳玲工作室

欢迎加入任艳玲工作室QQ群:962556822

今日访客1

访客总量190988

任艳玲工作室

欢迎加入任艳玲工作室QQ群:962556822

今日访客1

访客总量190988

首页>成果展示

工作室成果展示

成果展示

阅读策略六:理解大意

【理解大意】

 《课程标准》关于语言技能标准中对五级读的技能的描述中有这样一条:能找出文章的主题,理解故事的情节。这里所讲的理解大意,指的就是这一条。

【理解大意技巧】

这类题实质考查考生对中心思想的理解,难度不高,具体应对技巧如下:
   关注各段落首句,尤其是第一段首句,这与西方人思维相关,他们习惯开门见山表达出自己的观点,然后广泛引用材料去论述。 因此,一般而言首段的首句构成文章的中心句,而各段的首句构成各段的中心。
   关注首段末句。有些作者习惯先列出一些传统的观点或先对一些具体现象进行说明,然后提出与之不同的观点或在结尾对现象进行总结,在接下来的段落中继续论述。对于这类文章,如果作者没有提出不同的观点,则最后总结性语句为文章中心,一旦提出不同或完全对立的观点,又在后文中加以论述,则作者提出的新观点为文章中心;如果新老观点均是对同一个结果的论述,那么该论述的结论为文章中心。
   当不能直接找出主题句时,通常文章中作者给予叙述较多或强调较多的某一事物或某一观点即文章的中心。在题目作答时,可采用中心词定位法,排除不含中心词的选项,对比有中心词的选项,选择最接近中心的选项。
   如果对选项仍有异议,可把有异议的选项逐个带入文章中,看哪个能更好的囊括文章中心,这是一个检验的过程。

例如:

Mr Guo is a teacher from Xi’an. He asked his students to hand in their homework through a QR code (二维码). We spent an hour or two in class learning how to generate (使产生) the codes, and in the end everything gets easier,” said Guo. When students finish the homework, they keep it on WeChat (微信). Then, each student makes his own QR code and gives it to me. So I can check their work everywhere using my computer or telephone.”

The QR codes can be sent to Mr Guo by email, QQ and WeChat. When Guo scans (扫描) his students’ QR codes, their homework appears on his phone. He finds that their homework becomes more creative (创新的), with many pi学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!ctures, music and ev学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!en videos.

Guo’s students like the new way and think it is interesting. “We are living in the information age. Many students like to work with computers, which makes learning more fun.” said Tingting, a student of Guo’s.

“The paper is not easy to keep, but the code is easy to keep and share.” Guo said. “48 It is worth trying to use new technology in education. Education itself is a kind of creation. I don’t want my students to fall behind the times.”

However, some parents are worried. They are afraid that their children will spend too much time on computers and less time communicating with teachers. But in fact, it’s unnecessary. Students still need to look up information in books and write it down when they do their homework. They only use the code when they hand in their work, which doesn’t ta学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!ke them too much time. Also for teachers, it allows them to check the students’ work at any time. And it’s also an easy way to share homework with other students.

   What’s the main idea of the passage?

A. Teachers needn’t check homework any more.

B. Students needn't hand in homework any more.

C. Using QR codes makes checking homework easier.

D. Some parents are worried about their children.

分析:主旨大意题。A选项意为:教师没必要再检查作业了;B选项意为;学生没有必要交作业了;C选项意为:用二维码使检查作业更容易了;D选项意为:一些家长担心他们的孩子。看第一段可知文章重点讲的是二维码的优点,所以选C

再如:

Every year on my birthday since I was 11, a white gardenia (栀子花) was sent to my house. No card ever came with it. Calls to the flower shop were not helpful at all. After some time I stopped trying to find out the sender’s name and was just pleased with the beautiful flower, in soft pink paper.

I couldn’t stop imagining who the giver might be. Some of my happiest moments were spent daydreaming(幻想 )about the sender. My mother encouraged these daydreams. She’d ask me if I had been especially kind to someone. Perhaps it was one of my classmates. Perhaps it was the old man who I once helped. As a girl, I had more fun imagining that it might be a boy that I had met.

A month before my high school graduation(毕业), my father died. I was so sad that I became completely uninterested in my coming graduation dance, and I didn’t care whether I had a new dress or not. My mother, in her own sadness, would not let me miss any of those things. She wanted her children to feel loved. In fact, my mother wanted her children to see themselves much like the gardenia: lovely, strong and perfect.

My mother died ten years after I was married. That was the year the gardenia stopped coming.

   The passage mainly talks about________.

A. what a gardenia meant                 B. what a girl dreamed about

C. how a mother loved her children         D. how a daughter missed her father

分析:这是一篇记叙文。文章介绍的是一位有温度的妈妈,每年在女儿生日的时候送她栀子花,因为她想让自己的孩子看到自己跟栀子花似的:可爱、坚强、完美。

这道题是主旨大意题。这是一篇记叙文,因此要找主旨大意,光看第一段不行,要看完整个故事,还要注意主题升华的部分,也就是作者的观点、想法、感情的部分。这篇文章介绍的是妈妈以一种特殊的方式爱自己的孩子:每年孩子生日的时候,送她一束栀子花,故选C

阅读策略六:理解大意

【理解大意】

 《课程标准》关于语言技能标准中对五级读的技能的描述中有这样一条:能找出文章的主题,理解故事的情节。这里所讲的理解大意,指的就是这一条。

【理解大意技巧】

这类题实质考查考生对中心思想的理解,难度不高,具体应对技巧如下:
   关注各段落首句,尤其是第一段首句,这与西方人思维相关,他们习惯开门见山表达出自己的观点,然后广泛引用材料去论述。 因此,一般而言首段的首句构成文章的中心句,而各段的首句构成各段的中心。
   关注首段末句。有些作者习惯先列出一些传统的观点或先对一些具体现象进行说明,然后提出与之不同的观点或在结尾对现象进行总结,在接下来的段落中继续论述。对于这类文章,如果作者没有提出不同的观点,则最后总结性语句为文章中心,一旦提出不同或完全对立的观点,又在后文中加以论述,则作者提出的新观点为文章中心;如果新老观点均是对同一个结果的论述,那么该论述的结论为文章中心。
   当不能直接找出主题句时,通常文章中作者给予叙述较多或强调较多的某一事物或某一观点即文章的中心。在题目作答时,可采用中心词定位法,排除不含中心词的选项,对比有中心词的选项,选择最接近中心的选项。
   如果对选项仍有异议,可把有异议的选项逐个带入文章中,看哪个能更好的囊括文章中心,这是一个检验的过程。

例如:

Mr Guo is a teacher from Xi’an. He asked his students to hand in their homework through a QR code (二维码). We spent an hour or two in class learning how to generate (使产生) the codes, and in the end everything gets easier,” said Guo. When students finish the homework, they keep it on WeChat (微信). Then, each student makes his own QR code and gives it to me. So I can check their work everywhere using my computer or telephone.”

The QR codes can be sent to Mr Guo by email, QQ and WeChat. When Guo scans (扫描) his students’ QR codes, their homework appears on his phone. He finds that their homework becomes more creative (创新的), with many pi学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!ctures, music and ev学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!en videos.

Guo’s students like the new way and think it is interesting. “We are living in the information age. Many students like to work with computers, which makes learning more fun.” said Tingting, a student of Guo’s.

“The paper is not easy to keep, but the code is easy to keep and share.” Guo said. “48 It is worth trying to use new technology in education. Education itself is a kind of creation. I don’t want my students to fall behind the times.”

However, some parents are worried. They are afraid that their children will spend too much time on computers and less time communicating with teachers. But in fact, it’s unnecessary. Students still need to look up information in books and write it down when they do their homework. They only use the code when they hand in their work, which doesn’t ta学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!ke them too much time. Also for teachers, it allows them to check the students’ work at any time. And it’s also an easy way to share homework with other students.

   What’s the main idea of the passage?

A. Teachers needn’t check homework any more.

B. Students needn't hand in homework any more.

C. Using QR codes makes checking homework easier.

D. Some parents are worried about their children.

分析:主旨大意题。A选项意为:教师没必要再检查作业了;B选项意为;学生没有必要交作业了;C选项意为:用二维码使检查作业更容易了;D选项意为:一些家长担心他们的孩子。看第一段可知文章重点讲的是二维码的优点,所以选C

再如:

Every year on my birthday since I was 11, a white gardenia (栀子花) was sent to my house. No card ever came with it. Calls to the flower shop were not helpful at all. After some time I stopped trying to find out the sender’s name and was just pleased with the beautiful flower, in soft pink paper.

I couldn’t stop imagining who the giver might be. Some of my happiest moments were spent daydreaming(幻想 )about the sender. My mother encouraged these daydreams. She’d ask me if I had been especially kind to someone. Perhaps it was one of my classmates. Perhaps it was the old man who I once helped. As a girl, I had more fun imagining that it might be a boy that I had met.

A month before my high school graduation(毕业), my father died. I was so sad that I became completely uninterested in my coming graduation dance, and I didn’t care whether I had a new dress or not. My mother, in her own sadness, would not let me miss any of those things. She wanted her children to feel loved. In fact, my mother wanted her children to see themselves much like the gardenia: lovely, strong and perfect.

My mother died ten years after I was married. That was the year the gardenia stopped coming.

   The passage mainly talks about________.

A. what a gardenia meant                 B. what a girl dreamed about

C. how a mother loved her children         D. how a daughter missed her father

分析:这是一篇记叙文。文章介绍的是一位有温度的妈妈,每年在女儿生日的时候送她栀子花,因为她想让自己的孩子看到自己跟栀子花似的:可爱、坚强、完美。

这道题是主旨大意题。这是一篇记叙文,因此要找主旨大意,光看第一段不行,要看完整个故事,还要注意主题升华的部分,也就是作者的观点、想法、感情的部分。这篇文章介绍的是妈妈以一种特殊的方式爱自己的孩子:每年孩子生日的时候,送她一束栀子花,故选C阅读策略六:理解大意

【理解大意】

 《课程标准》关于语言技能标准中对五级读的技能的描述中有这样一条:能找出文章的主题,理解故事的情节。这里所讲的理解大意,指的就是这一条。

【理解大意技巧】

这类题实质考查考生对中心思想的理解,难度不高,具体应对技巧如下:
   关注各段落首句,尤其是第一段首句,这与西方人思维相关,他们习惯开门见山表达出自己的观点,然后广泛引用材料去论述。 因此,一般而言首段的首句构成文章的中心句,而各段的首句构成各段的中心。
   关注首段末句。有些作者习惯先列出一些传统的观点或先对一些具体现象进行说明,然后提出与之不同的观点或在结尾对现象进行总结,在接下来的段落中继续论述。对于这类文章,如果作者没有提出不同的观点,则最后总结性语句为文章中心,一旦提出不同或完全对立的观点,又在后文中加以论述,则作者提出的新观点为文章中心;如果新老观点均是对同一个结果的论述,那么该论述的结论为文章中心。
   当不能直接找出主题句时,通常文章中作者给予叙述较多或强调较多的某一事物或某一观点即文章的中心。在题目作答时,可采用中心词定位法,排除不含中心词的选项,对比有中心词的选项,选择最接近中心的选项。
   如果对选项仍有异议,可把有异议的选项逐个带入文章中,看哪个能更好的囊括文章中心,这是一个检验的过程。

例如:

Mr Guo is a teacher from Xi’an. He asked his students to hand in their homework through a QR code (二维码). We spent an hour or two in class learning how to generate (使产生) the codes, and in the end everything gets easier,” said Guo. When students finish the homework, they keep it on WeChat (微信). Then, each student makes his own QR code and gives it to me. So I can check their work everywhere using my computer or telephone.”

The QR codes can be sent to Mr Guo by email, QQ and WeChat. When Guo scans (扫描) his students’ QR codes, their homework appears on his phone. He finds that their homework becomes more creative (创新的), with many pi学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!ctures, music and ev学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!en videos.

Guo’s students like the new way and think it is interesting. “We are living in the information age. Many students like to work with computers, which makes learning more fun.” said Tingting, a student of Guo’s.

“The paper is not easy to keep, but the code is easy to keep and share.” Guo said. “48 It is worth trying to use new technology in education. Education itself is a kind of creation. I don’t want my students to fall behind the times.”

However, some parents are worried. They are afraid that their children will spend too much time on computers and less time communicating with teachers. But in fact, it’s unnecessary. Students still need to look up information in books and write it down when they do their homework. They only use the code when they hand in their work, which doesn’t ta学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!ke them too much time. Also for teachers, it allows them to check the students’ work at any time. And it’s also an easy way to share homework with other students.

   What’s the main idea of the passage?

A. Teachers needn’t check homework any more.

B. Students needn't hand in homework any more.

C. Using QR codes makes checking homework easier.

D. Some parents are worried about their children.

分析:主旨大意题。A选项意为:教师没必要再检查作业了;B选项意为;学生没有必要交作业了;C选项意为:用二维码使检查作业更容易了;D选项意为:一些家长担心他们的孩子。看第一段可知文章重点讲的是二维码的优点,所以选C

再如:

Every year on my birthday since I was 11, a white gardenia (栀子花) was sent to my house. No card ever came with it. Calls to the flower shop were not helpful at all. After some time I stopped trying to find out the sender’s name and was just pleased with the beautiful flower, in soft pink paper.

I couldn’t stop imagining who the giver might be. Some of my happiest moments were spent daydreaming(幻想 )about the sender. My mother encouraged these daydreams. She’d ask me if I had been especially kind to someone. Perhaps it was one of my classmates. Perhaps it was the old man who I once helped. As a girl, I had more fun imagining that it might be a boy that I had met.

A month before my high school graduation(毕业), my father died. I was so sad that I became completely uninterested in my coming graduation dance, and I didn’t care whether I had a new dress or not. My mother, in her own sadness, would not let me miss any of those things. She wanted her children to feel loved. In fact, my mother wanted her children to see themselves much like the gardenia: lovely, strong and perfect.

My mother died ten years after I was married. That was the year the gardenia stopped coming.

   The passage mainly talks about________.

A. what a gardenia meant                 B. what a girl dreamed about

C. how a mother loved her children         D. how a daughter missed her father

分析:这是一篇记叙文。文章介绍的是一位有温度的妈妈,每年在女儿生日的时候送她栀子花,因为她想让自己的孩子看到自己跟栀子花似的:可爱、坚强、完美。

这道题是主旨大意题。这是一篇记叙文,因此要找主旨大意,光看第一段不行,要看完整个故事,还要注意主题升华的部分,也就是作者的观点、想法、感情的部分。这篇文章介绍的是妈妈以一种特殊的方式爱自己的孩子:每年孩子生日的时候,送她一束栀子花,故选C

阅读策略六:理解大意

【理解大意】

 《课程标准》关于语言技能标准中对五级读的技能的描述中有这样一条:能找出文章的主题,理解故事的情节。这里所讲的理解大意,指的就是这一条。

【理解大意技巧】

这类题实质考查考生对中心思想的理解,难度不高,具体应对技巧如下:
   关注各段落首句,尤其是第一段首句,这与西方人思维相关,他们习惯开门见山表达出自己的观点,然后广泛引用材料去论述。 因此,一般而言首段的首句构成文章的中心句,而各段的首句构成各段的中心。
   关注首段末句。有些作者习惯先列出一些传统的观点或先对一些具体现象进行说明,然后提出与之不同的观点或在结尾对现象进行总结,在接下来的段落中继续论述。对于这类文章,如果作者没有提出不同的观点,则最后总结性语句为文章中心,一旦提出不同或完全对立的观点,又在后文中加以论述,则作者提出的新观点为文章中心;如果新老观点均是对同一个结果的论述,那么该论述的结论为文章中心。
   当不能直接找出主题句时,通常文章中作者给予叙述较多或强调较多的某一事物或某一观点即文章的中心。在题目作答时,可采用中心词定位法,排除不含中心词的选项,对比有中心词的选项,选择最接近中心的选项。
   如果对选项仍有异议,可把有异议的选项逐个带入文章中,看哪个能更好的囊括文章中心,这是一个检验的过程。

例如:

Mr Guo is a teacher from Xi’an. He asked his students to hand in their homework through a QR code (二维码). We spent an hour or two in class learning how to generate (使产生) the codes, and in the end everything gets easier,” said Guo. When students finish the homework, they keep it on WeChat (微信). Then, each student makes his own QR code and gives it to me. So I can check their work everywhere using my computer or telephone.”

The QR codes can be sent to Mr Guo by email, QQ and WeChat. When Guo scans (扫描) his students’ QR codes, their homework appears on his phone. He finds that their homework becomes more creative (创新的), with many pi学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!ctures, music and ev学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!en videos.

Guo’s students like the new way and think it is interesting. “We are living in the information age. Many students like to work with computers, which makes learning more fun.” said Tingting, a student of Guo’s.

“The paper is not easy to keep, but the code is easy to keep and share.” Guo said. “48 It is worth trying to use new technology in education. Education itself is a kind of creation. I don’t want my students to fall behind the times.”

However, some parents are worried. They are afraid that their children will spend too much time on computers and less time communicating with teachers. But in fact, it’s unnecessary. Students still need to look up information in books and write it down when they do their homework. They only use the code when they hand in their work, which doesn’t ta学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!ke them too much time. Also for teachers, it allows them to check the students’ work at any time. And it’s also an easy way to share homework with other students.

   What’s the main idea of the passage?

A. Teachers needn’t check homework any more.

B. Students needn't hand in homework any more.

C. Using QR codes makes checking homework easier.

D. Some parents are worried about their children.

分析:1)中心办公室主要负责: -->

版权所有©河北师范大学

地址:河北省石家庄市红旗大街469号

邮编:050091

冀ICP备18011017号-1