任艳玲工作室-成果展示详细内容

任艳玲工作室

欢迎加入任艳玲工作室QQ群:962556822

今日访客2

访客总量191198

任艳玲工作室

欢迎加入任艳玲工作室QQ群:962556822

今日访客2

访客总量191198

首页>成果展示

工作室成果展示

成果展示

阅读策略十一:理解图表信息

【理解图表信息】

图表文本是英语文本的形式之一。Understanding different text types is something else good readers can do. Some examples of written text types are letters, articles, postcards, stories, information brochures, leaflets and poems. All these kinds of text types are different from one another. They have different lengths, layouts(the ways in which text is placed on the page), topics and kinds of language.

【理解图表信息技巧】

英语课程内容是发展学生英语学科核心素养的基础,包含六个要素:主题语境、语篇类型、语言知识、文化知识、语言技能和学习策略。语篇类型包括口语和书面语篇以及不同的文体形式,如记叙文、说明文、议论文、应用文、访谈、对话等连续性文本,以及图表、图示、网页、广告、漫画等非连续性文本。语言技能分理解性技能和表达性技能,具体包括听、说、读、看(viewing)、写等。理解图表信息,从语篇类型上来看属于应用文或图表、图示、网页、广告、漫画等,从语言技能上来看考查的主要是看的技能,通常是指利用多模态语篇中的图形、表格、动画、符号、以及视频阅读技能之外,还需要观察图标中的信息、理解符号和动画的意义。对于中考阅读理解中的理解图表信息我们应该做到以下两点:

理解多模态语篇中文字信息与非文字信息(图表等)在建构意义过程中的作用至关重要。

根据语境线索或图表信息推测语篇内容。

不仅要注意文字,还要注意图中信息。

例如:

 

IMG_5910(20170706-114559)International Poetry   Competition

World Poetry Day is celebrated on 21 March. Its purpose is to improve   people’s ability to read, write, and teach poems all over the world.

This year, the International Poetry Centre is holding a poetry   competition to celebrate the festival! The competition is open to all the   poets(诗人)aged 18 and over from all over the world, and they will be divided into   two groups:

Open Group (open to all the poets aged 18 and over)

IMG_5911(20170706-114615)ESL Group (open to all   the poets aged 18 and over who can write in English as a Second Language)

The winners of each group will receive1000.

RULES:

All the poems must be unpublished (未出版的) works.

Poems will not be returned, so please keep a copy.

The poem(s) must be in English and created by the poet himself/herself.

Poems can be written on any proper subject. No subject on violence(暴力) or drugs.

The competition begins on 3 March, 2017 and ends on 28 August, 2017.

To enter the competition, please visit the Centre Shop to pay 5 for each poem. Once   the payment is made, please email the poem(s) to poetrycomp@center.uk.   Remember to mark Open or ESL in the top right-hand corner of the document(文档) to show which group   to enter before emailing your poem(s).

Questions about the competition can be emailed to poetrycomp@center.uk.

1. The World Poetry Day is on_____.

   A. March 28th     B. March 3rd        C. March 21st       D. August 28th

2. The purpose of the World Poetry Day is_____.

   A. to encourage the British to write poems

   B. to teach children how to read and write poems

   C. to raise money for the poets from all over the world

   D. to help people to read, write and teach poems better

3. The rules for the competition include the following EXCEPT_____.

   A. that poets can write poems in any language

   B. that poets must use their unpublished poems

   C. that poems can’t be taken back after the competition

   D. that poems can’t be written on the subject of violence or drugs.

4. Poets can get 1000 if_____.

   A. they win in the group                B. their poems are published

   C. they enter the competition       D. their poems are written by themselves

5. Which is the correct order for poets to enter the competition?

   Pay5 for each poem.

   Visit the Centre Shop.

   Email their poem(s) to poetrycomp@center.uk.

   Mark Open or ESL in the top right –hand corner of their document.

   A. ①②③④     B. ②①③④      C. ②①④③      D. ③④②①

分析:这是图表题。介绍的是国际诗歌竞赛。文章从时间、目的、今年节日的安排(参赛要求、规则、费用等),重点介绍的是本年度的竞赛事宜。

1. C【解析】细节理解题。根据第一段World Poetry Day is celebrated on 21 March.”可知道答案为C

2. D【解析】细节理解题。根据第一段的“解析s purpose is to improve people’s ability to read, write  and poems all over the world”,说这个节日的目的是在全世界范围内提高人们阅读、写作、教授诗歌的能力,A选项:来鼓励英国人写诗,这个范围小了,排除;B选项:来浇孩子们如何阅读和写诗歌,childrenread and write范围也小了;C选项:来位全是些的诗人们集资,明显错误;D选项:来帮助人们更好地阅读、写作和教授诗歌。因此选D

3. A【解析】分析判断题。题干问的是下面除了哪个选项不属于表中提到的竞赛的规则。选项:诗歌可以用任何一种语言;B选项:诗歌必须用他们没有发表的;C选项:诗歌在竞赛之后不能被取回;D选项:诗歌题材不能是暴力和毒品。根据表中关于规则的描述“项:诗歌题材不能是暴力和毒品。根据表中关于规则的描述歌可以用任何一种语言;种语言;可以用任何一种语言; write  and poems all over the world”uk. Remember to mark Open or ESL in the top right-hand corner of the document(ochures, leaflets and poems. All these kinNo subject on violence or drugs.”可知答案为A

4. A【解析】细节理解题。题干问的是如果……,诗人可以获得1000英镑。根据“镑。根据获得解题。题干问的是如果据表中关于规则的描述歌可以用任何一种语言;种语1000”可知答案为A

5. B【解析】逻辑题。题干问的是哪一个是诗人参加比赛的正确流程。根据To enter the competition, please visit the Centre Shop to pay 5 for each poem. Once the payment is made, please email the poem(s) to poetrycomp@center.uk. Remember to mark Open or ESL in the top right-hand corner of the document(文档) to show which group to enter before emailing your poem(s).”可知答案为B

(未完,待续)

版权所有©河北师范大学

地址:河北省石家庄市红旗大街469号

邮编:050091

冀ICP备18011017号-1